Kisten


Wanneer je een uitvaartkist moet uitzoeken, zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Er is een enorm aanbod van gebruikelijke uitvaartkisten, variërend van goedkoop tot heel duur.
Wist je dat er ook heel bijzondere alternatieven bestaan?
Op deze pagina vind je aanbieders van heel bijzondere uitvaartkisten.
Zodat de kist ook een belangrijke bijdrage wordt aan een passend en persoonlijk afscheid.

Kisten

Bij het regelen van een uitvaart hoort ook het uitkiezen van een passende kist. Steeds vaker zijn mensen op zoek naar bijzondere uitvaartkisten. Er zijn veel keuzemogelijkheden voor materialen en het uiterlijk. Het is mogelijk om een bestaande kist te kiezen of er zelf één te ontwerpen. Zo kan je de kist (laten) beschilderen, bedrukken met foto's, laten wrappen in een persoonlijk ontwerp, het bedekken met persoonlijke items van de overledene of kiezen voor een volledig duurzame kist. Er zijn ook alternatieven, zoals een kist van metaal of karton, van gevlochten wilgentenen of een lijkwade. Doordat de keuze vrij is, is de kist uniek en persoonlijk. Onderstaand vind je een selectie van aanbieders van bijzondere uitvaartkisten.

Leveranciers van bijzondere kisten en lijkwades

Natuurkist - Natuurkisten, kinderkisten/koestermandjes, draagbaar met takkenwade en lijkwades
Telefoonnummer: 06-81283387
Website: https://www.natuurkist.nu/

Henk Boerland - Gevlochten grafkisten
Telefoonnummer: 06-53405646
Website: https://www.henkboerland.nl/


De Kistemakker - Persoonlijke, op maat gemaakte grafkisten
Telefoonnummer: 06-14825677
Website: https://www.dekistemakker.nl/


Ibisproduct - Boekenkastkisten, natuurkisten, kinderkisten, draagbaar met takkenwade
Telefoonnummer: 06-53698054
Website: https://www.ibisproduct.nl/


FAIRCoffins - Grafkisten van karton. Milieuvriendelijk, sociaal en betaalbaar.
Telefoonnummer: 024-2022430
Website: https://faircoffins.com/


Wikkelgoed - Lijkwaden en opbaarplanken
Telefoonnummer: 020-8457343
Website: https://www.wikkelgoed.nl/


Radboud Spruit - Zachte kisten van stro, katoen en vilt
Telefoonnummer: 06-24503640
Website: https://www.grafkisten.com/


Arcawrap - Gespecialiseerd in het wrappen van uitvaartkisten
Telefoonnummer: 06-20461850   
Website: https://www.arcawrap.nl/


Maas en Waal Caskets - Leverancier van o.a. metalen kisten en buitenlandse kisten 
Telefoonnummer: 0487-531759
Website: https://www.maasenwaalcaskets.nl/


Treeoflife - Wilgentenen uitvaartmanden en ecologische grafkisten
Telefoonnummer: 06–41608021
Website: https://treeoflifeshop.nl/


Karakterkisten - Alternatieve uitvaartkisten van sloophout en steigerhout
Telefoonnummer: 06-18800105
Website: http://www.karakterkisten.nl/


Beerenberg - Uitvaartkisten met foto's, teksten, kisten in kleur, wilgenmanden, draagbaren en lijkwade's
Telefoonnummer: 06-40581415
Website: https://beerenberg.nl/


Biesvelden - Handgemaakte natuurkisten en wades, 100% biologisch materiaal, gemaakt door Jaap de Korte
Telefoonnummer: 06-50290365
Website: https://biesvelden.nl/


Sterrenkindje - Alles wat je nodig hebt om je overleden kindje (tot ± 18 maanden) te verzorgen, te kleden en op te baren
Telefoonnummer: 06-27070393
Website: https://www.sterrenkindje.nl/


Van Wijk Uitvaartkisten - Familiebedrijf dat op ambachtelijke wijze uitvaartkisten van de hoogste kwaliteit maakt
Telefoonnummer: 010-4502333
Website: https://vanwijkuitvaartkisten.nl/


Prematuurkistje - Speciaal op maat gemaakte producten voor de uitvaart bij het overlijden van een prematuur geboren baby
Telefoonnummer: 0320-417161
Website: https://www.prematuurkistje.nl/


Vonea - Persoonlijke kisten met een verhaal, geheel persoonlijk te creëren
Telefoonnummer: 085–0479421
Website: https://www.vonea.nl/


House of Shrouds - Unieke waden, handgemaakt. Voor een andere manier van afscheid nemen
Telefoonnummer: 06-24502380
Website: https://www.houseofshrouds.com/

Persoonlijk uitvaartkisten

Er is heel veel mogelijk om een grafkist af te stemmen op de overledene. Voor muziekliefhebbers zijn er kisten met muzieknoten, kisten in de vorm van hun favoriete instrument of zelfs kisten van hun favoriete band of zanger. Was de overledene een fervent golfliefhebber, dan is het mooi om het afscheid in zijn of haar favoriete golfthema aan te kleden. De golfstick kan als decoratie dienen of de kist kan geheel in golfthema gewrapt worden. Voor tuinliefhebbers zijn de mogelijkheden eindeloos. De kist kan beschilderd worden met de lievelingsbloemen en/of worden bedekt met de favoriete bloemen. Misschien wel uit eigen tuin? Hieronder enkele voorbeelden van persoonlijke uitvaartkisten, zoals een kist in Feijenoord-thema, een kist met een sjoelbak, een kist in de vorm van een boek en een gewrapte kist met golf-thema.


Kisten beschilderen

Een kist wordt heel persoonlijk wanneer je deze zelf beschildert. Er zijn standaard grafkisten te koop welke makkelijk te beschilderen zijn. Je kunt ook vragen om (klein-) kinderen een mooie tekening op de kist te maken. Of vraag iedereen die op rouwbezoek komt om een persoonlijke tekst of tekening op de kist achter te laten. Zo wordt de kist onderdeel van het afscheidsritueel. Het is ook mogelijk om de kist te laten beschilderen, er zijn diverse kunstschilders gespecialiseerd in het beschilderen van uitvaartkisten.


Duurzame kisten

De meest verkochte kisten in Nederland zijn gefineerde eikenhouten kisten of de iets goedkopere kisten van spaanplaat. Deze kisten vergaan redelijk snel, maar zijn minder milieuvriendelijk door de lijmen die bij het vervaardigen van de kist gebruikt worden. Wil je een echt duurzame kist, kies dan voor een kist van karton, bamboe, riet of wilgentenen. Ook duurzaam geproduceerd hout, zoals populier of wilg, kan een alternatief zijn. Bij de keuze voor een duurzame kist is het belangrijk of er begraven of gecremeerd wordt. Bij begraven zijn kisten karton, bamboe, riet of wilg een duurzame keuze, bij cremeren niet. Bij cremeren is een houten kist het duurzaamst, omdat er dan minder gas hoef te worden gebruikt. Vergeet ook de bekleding van de kist niet, 30% van de milieubelasting komt voort uit de bekleding die voor de kist geproduceerd wordt. Een duurzaam alternatief is om zelf een mooie doek in de kist te leggen. Ga je voor volledig duurzaam, laat dan de kist achterwege en kies voor een lijkwade. 


Kartonnen kisten

"Stop mij maar in een kartonnen doos"... maar is dat ook echt haalbaar? Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van kartonnen grafkisten. Deze worden gemaakt met een nieuw en gepatenteerd karton welke goedgekeurd is voor crematies en begrafenissen. Kartonnen grafkisten zijn milieuvriendelijk, licht in gewicht en betaalbaar. Kartonnen kisten worden steeds beter, waardoor de nadelen van deze kisten verdwijnen. Waar er eerst meer as overbleef bij een crematie met een kartonnen kist, brandt dit materiaal tegenwoordig juist mooier op waardoor er fijnere as overblijft. Kies altijd voor een aanbieder die gespecialiseerd is in het vervaardigen van kartonnen doodskisten, zij zullen enkel gepatenteerd en goedgekeurd karton gebruiken. De aanbieders van kartonnen kisten op deze pagina zijn goedgekeurd voor (natuur)begraven en cremeren.


Alternatieven voor uitvaartkisten

Een alternatief voor een doodskist is een lijkwade in combinatie met een draagbaar/opbaarplank. Een lijkwade is een rechthoekige doek waar de overledene in wordt gewikkeld. Het inwikkelen kan in de vorm van een ritueel gebeuren, een mooie en intieme handeling voor de nabestaanden. De lijkwade wordt altijd gebruikt in combinatie met een draagbaar: een rechthoekige plank of mand waar een overledene opgelegd kan worden en mee vervoerd kan worden. Een lijkwade is geschikt voor zowel begraven als cremeren. De enige voorwaarde die geldt is dat de overledene zodanig bedekt moet zijn dat hij/zij op hygiënische wijze vervoerd kan worden. Informeer bij een crematorium wel van tevoren wat de voorwaarden zijn, crematoria hanteren hun eigen voorschriften bij het gebruik van een lijkwade. Ook een rieten mand kan een mooi alternatief zijn voor de houten kist. Een rieten mand, van gevlochten wilgentenen, heeft meestal een binnenvoering van ongebleekt katoen en is daarmee aan duurzaam alternatief voor de gewone houten kist. Onderstaand enkele voorbeelden van lijkwaden:


Bijzondere grafkisten

Sommige grafkisten zijn wel heel bijzonder, zoals de kist die ooit gemaakt is in de vorm van een pakje sigaretten. Of de uitvaartkist in de vorm van een Nike sportschoen. Maar de grafkist voorzien van Playstation en internet spant toch wel de kroon in de categorie bijzondere uitvaartkisten.

 


Inspiratie

Omdat foto's vaak meer zeggen dan woorden, hieronder een aantal voorbeelden van anders-dan-anders uitvaartkisten. Een bijzonder persoon verdient niet alleen een bijzonder afscheid, maar ook een bijzondere kist. Een kist kan je op heel veel manieren persoonlijk maken. Soms heel eenvoudig, soms ook heel uitgebreid. Een houten kist is gebruikelijk, maar er zijn alternatieven. Er zijn ook metalen kisten of stenen kisten. Of juist hele zachte kisten van stro, katoen en vilt. Ook de vorm is er in allerlei soorten en maten. Denk ook eens aan een cocon gemaakt van stof en hout, ook wel sindon genoemd. 

 

Persoonlijke uitvaartkisten voor een anders-dan-anders afscheid

Mis je nog bijzondere grafkisten op deze pagina? Of ben je zelf aanbieder van bijzondere uitvaartkisten of alternatieven hiervoor? We horen graag van je, zodat we je aanbod kunnen delen via dit platform. Onze doelstelling is om zoveel mogelijk mensen kosteloos te informeren over de mogelijkheden rondom een anders-dan-anders afscheid. Je kunt contact met ons opnemen via onderstaand contactformulier.

 

Contactformulier