https://www.grafkisten.com/kisten/kisten-voor-volwassenen/zachte-kist/Kisten

Wanneer je een uitvaartkist moet uitzoeken, zie je soms door de bomen het bos niet meer.
Er is een enorm aanbod van gebruikelijke uitvaartkisten, variërend van goedkoop tot heel duur.
Wist je dat er ook heel bijzondere alternatieven bestaan?
Op deze pagina vind je aanbieders van heel bijzondere uitvaartkisten.
Zodat de kist ook een belangrijke bijdrage wordt aan een passend en persoonlijk afscheid.

Kisten

Bij het regelen van een uitvaart hoort ook het uitkiezen van een passende kist. Steeds vaker zijn mensen op zoek naar bijzondere uitvaartkisten. Er zijn veel keuzemogelijkheden voor materialen en het uiterlijk. Het is mogelijk om een bestaande kist te kiezen of er zelf één te ontwerpen. Zo kan je de kist (laten) beschilderen, het bedekken met persoonlijke items van de overledene of kiezen voor een volledig duurzame kist. Er zijn ook alternatieven, zoals een kist van karton of een lijkwade. Doordat de keuze vrij is, is de kist uniek en persoonlijk. Onderstaand vind je een selectie van aanbieders van bijzondere uitvaartkisten.

Leveranciers van bijzondere kisten en lijkwades

Ibisproduct - Boekenkastkisten, natuurkisten, kinderkisten, draagbaar met takkenwade

FairCoffins - Grafkisten van karton

Wikkelgoed - Lijkwaden en opbaarplanken

Karakterkisten - Alternatieve uitvaartkisten van sloophout en steigerhout

Beerenberg - Uitvaartkisten met foto's, teksten, kisten in kleur, wilgenmanden, draagbaren en lijkwade's

Radboud Spruit - Zachte kisten van stro, katoen en vilt

Duurzame kisten

De meest verkochte kisten in Nederland zijn gefineerde eikenhouten kisten of de iets goedkopere kisten van spaanplaat. Deze kisten vergaan redelijk snel, maar zijn minder milieuvriendelijk door de lijmen die bij het vervaardigen van de kist gebruikt worden. Wil je een echt duurzame kist, kies dan voor een kist van karton, bamboe, riet of wilgentenen. Ook duurzaam geproduceerd hout, zoals populier of wilg, kan een alternatief zijn. Bij de keuze voor een duurzame kist is het belangrijk of er begraven of gecremeerd wordt. Bij begraven zijn kisten karton, bamboe, riet of wilg een duurzame keuze, bij cremeren niet. Bij cremeren is een houten kist het duurzaamst, omdat er dan minder gas hoef te worden gebruikt. Vergeet ook de bekleding van de kist niet, 30% van de milieubelasting komt voort uit de bekleding die voor de kist geproduceerd wordt. Een duurzaam alternatief is om zelf een mooie doek in de kist te leggen. Ga je voor volledig duurzaam, laat dan de kist achterwege en kies voor een lijkwade. 

Kartonnen kisten

"Stop mij maar in een kartonnen doos"... maar is dat ook echt haalbaar? Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van kartonnen grafkisten. Deze worden gemaakt met een nieuw en gepatenteerd karton welke goedgekeurd is voor crematies en begrafenissen. Kartonnen grafkisten zijn milieuvriendelijk, licht in gewicht en betaalbaar. Er zijn echter ook nadelen. Eén van de redenen dat er op dit moment mondjesmaat kartonnen kisten worden aangeboden is dat er (door kalk in het karton) bij een crematie meer as achterblijft van een kartonnen kist dan een houten kist. Vaak is de as daardoor teveel om in één urn te bergen. Ook de lichte ontvlambaarheid van karton wordt door crematoria vaak als klacht genoemd. Sommige uitvaartondernemers werken wel met kartonnen kisten, maar alleen wanneer er een extra invoerplank gebruikt wordt en de kist met een natte katoenen doek wordt bedekt alvorens deze de oven ingaat. Om karton goed vochtwerend te maken zal het met een coating ingespoten moeten worden, deze behandeling maakt de kosten voor een kartonnen kist vaak duurder. Kies daarom altijd voor een aanbieder die gespecialiseerd is in het vervaardigen van kartonnen doodskisten, zij zullen enkel gepatenteerd en goedgekeurd karton gebruiken.

Alternatieven voor uitvaartkisten

Een alternatief voor een doodskist is een lijkwade in combinatie met een draagbaar/opbaarplank. Een lijkwade is een rechthoekige doek waar de overledene in wordt gewikkeld. Het inwikkelen kan in de vorm van een ritueel gebeuren, een mooie en intieme handeling voor de nabestaanden. De lijkwade wordt altijd gebruikt in combinatie met een draagbaar: een rechthoekige plank of mand waar een overledene opgelegd kan worden en mee vervoerd kan worden. Een lijkwade is geschikt voor zowel begraven als cremeren. De enige voorwaarde die geldt is dat de overledene zodanig bedekt moet zijn dat hij/zij op hygiënische wijze vervoerd kan worden. Informeer bij een crematorium wel van tevoren wat de voorwaarden zijn, crematoria hanteren hun eigen voorschriften bij het gebruik van een lijkwade.